Het leven thuis en op reis
Spelen, bewegen en talenten ontwikkelen

Het mooie aan leven met een kind dat beperkingen heeft, is dat je veel meer gaat focussen naar wat er wel kan en naar waar je kind wel sterk in is.
Ik ging maar daarom verdiepen in talenten en hoe je talenten van kinderen kan opsporen. Een talent is iets wat je van nature goed kan en graag doet. Als je iets doet dat je talent is dan gaat te tijd voorbij zonder je het weet. Talenten staan in groot contrast met competenties die op school geëist worden. Dat zijn eisen waar kinderen moeten naar streven om hun diploma te halen. Het mooie van talenten is, dat als je de kans krijgt om ze te ontplooien, ze je de kracht geven om ook de dingen die minder goed lukken aan te kunnen. Toen Mathis naar de tekenacademie begon te gaan (tekenen, knutselen,...zijn duidelijk talenten van Mathis) merkten we dat het ook op school beter begon te gaan.
Wil je ook op zoek gaan naar de talenten van je kind, dan kan je hier heel wat interessante info vinden http://www.blijmetmij.nu/

Hase Trets

Naast tekenen, houdt Mathis ook heel veel van fietsen. Op een gewone tweewieler fietsen is hem nooit gelukt. Daarom gingen we op zoek naar een alternatief.

We klopten eerst aan bij het RIZIV en kregen daar een overzicht van mogelijke fietsen die we terugbetaald konden krijgen. Maar wat een teleurstelling was dat.... De enige driewielers die er op stonden waren loodzwaar, boden geen ondersteuning aan de rug, en lieten aan heel de wereld onmiddellijk duidelijk zien 'ik heb een handicap'. Dat is nu net niet wat je jouw kind van 7 jaar wilt aandoen. Onze zoektocht bracht ons uiteindelijk bij de de Hase Trets. Een fantastische driewiel ligfiets. Een stuk lichtere en vooral wendbaardere fiets die veel steun biedt aan de rug, en die tegelijk aan een andere fiets kan worden aangepikt voor langere ritten. Mathis was er meteen helemaal weg van. Eén probleempje de prijs.... Ondanks goede argumentatie kregen we via de bijzondere bijstand commissie van et RIZIV, de fiets niet terugbetaald. Via het VAPH konden we wel een klein stukje recupereren, omdat het om een fiets ging die ook dienst kon doen als aanhangfiets. Het goede nieuws is, is dat deze fiets intussen wel is opgenomen in de RIZIV lijst en vanaf nu voor een vrij groot deel wordt terugbetaald...
Is dat zonder ons toedoen? We zullen het nooit weten, maar we zijn in ieder geval wel blij dat andere kinderen nu wel zo een fiets kunnen bestellen.

Maar het mooie verhaal van de fiets is nog niet voorbij. Omdat het voor Mathis steeds moeilijker werd om op eigen kracht te fietsen, heeft mijn man, de fiets voorzien van een elektrische motor. Nu heeft Mathis een echte racemachine (zie foto) waar hij volop van geniet, waar hij mee naar school rijdt en waar hij mee rondtoert wanneer we gaan camperen.


Op reis gaan nu en later

Een andere grote passie van Mathis is reizen en vliegtuigen. Nu lukt dat reizen met de auto en het vliegtuig nog probleemloos.
Maar dat zal natuurlijk niet zo blijven...en toch blijft het mogelijk ...

Mobiele lift

Dat reizen en duchenne samengaan Carine Gentens, de mama van Joshi, ook een jongen met Duchenne van 20.
Ik ontmoette haar enkele jaren geleden op een bijeenkomst voor ouders van Duchenne Parents Project. Ik was meteen gefascineerd toen ze begon te vertellen over de reis naar Amerika die ze zou maken met haar twee zonen, waarvan dus een zoon die permanent gebonden is aan zijn rolstoel.
Mits de hulp van een mobiele tillift en een fantastische dame in haar lokaal reisbureau: Bt Travel Jetair ,  slaagt ze erin de wereld rond te reizen.
Nu plannen ze zelf een reis naar Australië.
Maar ook voor dichtere bestemmingen heeft Carine gouden tips.

Hippocampe vrijetijdsrolstoel

Een rolstoel en reizen ... . De 'gewone' rolstoel is niet voor elk terrein inzetbaar; ik denk aan strand, paden met rotsen, grind, etc. Echter, ook voor het ruwere of zachtere terrein bestaan er oplossingen. Bij onze zoektocht naar een compacte, lichte, vouwbare en vooral, overal inzetbare rolstoel kwamen we al snel terecht op http://www.hendrikscare.eu
Deze vrijetijdsrolstoel hebben we inmiddels al vele malen ingezet voor uitstapjes naar zee, wandelingen, enzovoort.
Deze rolstoel heeft als voordeel op alle terreinen thuis te zijn, zelfs op de openbare weg met borduren, putjes, ... en hij is zout-water bestendig - je mag ermee in het water.
Ook voor schooluitstapjes is deze rolstoel echt wel super. En hij ziet er ook nog eens goed uit !

Je huis inrichten

Mathis geraakt steeds moeilijker onze trap op. Dat is het moment, zegt men, dat je moet beginnen nadenken over de verbouwing van je huis.
En daarom zijn we daar nu ook mee begonnen. Uit ervaringen van andere ouders, hebben we al gehoord dat dit terug een administratieve lijdensweg wordt en dat er weer van alles
moet gemotiveerd worden. We gingen al eens een kijkje nemen in he huis van Carine, dat bracht ons tot heel wat nuttige inzichten. Dus zeker een aanrader...vooraleer je aan een verbouwing begint of overweegt een ander huis te zoeken, ga zeker eerst eens kijken bij andere ouders, die je dit al voordeden.

Wij houden jullie in ieder geval verder op de hoogt met onze ervaringen.